Καρκίνος & Διατροφή – Μηχανισμοί αντικαρκινικής δράσης των τροφών (Μέρος 2ο)
Η καρκινογένεση είναι μία αργή διαδικασία-που μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια- όπου η συσσώρευση γενετικών μεταλλάξεων σε φυσιολογικά κύτταρα τα μετατρέπει σε προκαρκινικά με την δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκινικούς όγκους.Αυτό γίνεται με την εμφάνιση μεταλλάξεων σε γονίδια που ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και οδηγούν σε αντίσταση στην απόπτωση. Επίσης ενεργοποιείται η αγγειογένεση υποστηρίζοντας την ανάπτυξη του όγκου και δημιουργούνται οι συνθήκες για την διήθηση των ιστών και την μετάσταση.Η μακρόχρονη και σε πολλά στάδια διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι αμυντικοί μηχανισμοί του οργανισμού να εμποδίζουν τους περισσότερους λανθάνοντες όγκους να εξελιχθούν σε κλινικούς όγκους.Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι πολλές φυτικής προέλευσης τροφές εμφανίζουν αντικαρκινική δράση επεμβαίνοντας σε διάφορα στάδια-κλειδιά στη διαδικασία της καρκινογένεσης.Τα «φυτοχημικά» , δηλαδή οι δραστικές βιολογικά ουσίες που περιέχονται στα διάφορα φυτά επιτελώντας σε αυτά σημαντικές λειτουργίες, παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη του όγκου επιδρώντας άμεσα στα καρκινικά κύτταρα , είτε μεταβάλλοντας το μικρο-περιβάλλον στο οποίο αυτός αναπτύσσεται.
Άμεση ανασταλτική δράση σε καρκινικά κύτταρα
- Προστασία από τις βλάβες στο DNA: ελεύθερες ρίζες , ιονίζουσα ακτινοβολία καθώς και πολλές τοξικές ουσίες επιδρούν στο DNA προκαλώντας βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις.Πολλά φυτοχημικά εμποδίζουν τις βλάβες στο DNA ή ενισχύουν τους προστατευτικούς αμυντικούς μηχανισμούς(13)(14).Για παράδειγμα τα ισοθειοκυανικά που εμπεριέχονται σε μεγάλη ποσότητα στα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολα , κουνουπίδια κ.α.)(15) ,καθώς και φυτοχημικά που ανευρίσκονται στο σκόρδο (16) ή σε φρούτα όπως τα εσπεριδοειδή(17).
- Άμεση κυτταροτοξικότητα σε καρκινικά κύτταρα: πολλά φυτοχημικά εμφανίζουν ικανότητες επαγωγής της απόπτωσης σε καρκινικά κύτταρα. Παραδείγματα είναι και πάλι τα ισοθειοκυανικά στα σταυρανθή λαχανικά , η ρεσβερατρόλη στα σταφύλια και η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά.
Μεταβολές στο μικρο-περιβάλλον
- Αντι-αγγειογενετικές ιδιότητες: πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (18) καθώς και σε πολλά φρούτα (19) (20) έχουν την ικανότητα να αναστέλλουν τον υποδοχέα του αυξητικού παράγοντα 2 του αγγειακού ενδοθηλίου εμποδίζοντας την αύξηση του όγκου στερώντας του την παροχή αίματος.Ενδιαφέρον είναι να αναφέρουμε ότι η δράση αυτών των ουσιών εμφανίζεται με ποσότητες και συγκεντρώσεις που υπάρχουν στη συνήθη δίαιτα.
- Αντιφλεγμονώδεις δράσεις: είναι γνωστό πως η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και ανάπτυξη πολλών καρκίνων όπως του παχέος εντέρου , του μαστού και του πνεύμονος(21).Επίσης η δυτική διατροφή πλούσια σε κορεσμένα , επεξεργασμένα και trans λιπαρά , καθώς και σε σάκχαρα προάγει τη φλεγμονή διαμέσου της παραγωγής προσταγλαδινών και λευκοτριενίου.Φυτοχημικά όπως η κουρκουμίνη , οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού και η ρεσβερατρόλη των σταφυλιών αναστέλλουν την κυκλοοξυγενάση -2, ένζυμο κλειδί στην παραγωγή των προσταγλαδινών(22).